FCC, historien

Det började med Fiat-registret 1976. Vi var tre personer, Bo Jonsson,  Linköping, Hans Johansson, Hallstavik och Jan Bertilsson, Emmaboda, som hade lite olika känningar och namn på ägare till äldre Fiat-bilar vilket vi tyckte räckte för att bilda ett märkesregister. Årsmodellgränsen framåt var då ca 1960. Enkla kontaktblad skickades ut där medlemmarna kunde hitta varandra och få tips om delar och annat nyttigt. Medlemsantalet växte fort och snart anslöt sig Club Topolino som varit i gång sedan början av 70-talet. Senare även Fiat-klubben som var helt inriktad på moderna bilar, t ex 131, 132 och andra samtida modeller. Båda klubbarna kom till oss på egen begäran.

Vi hade vår första träff på en nyslagen betesäng i Kvibille, Halland, 1979. Efter hand blev det en vår- och en sommarträff. Lösbladsutskicken blev alltmer pregnanta och snart var vår klubbtidning på plats. Den fick namnet Fiatelisten, första numret kom ut 1981. Tidningen gick bra och med professionell layout från mitten av 90-talet kom också erkännanden från de större magasinen.

Verksamheten rullade på och det blev nödvändigt att bilda en klubb på riktigt med styrelse, stadgar och de vanliga formaliteterna. Vid årsmötet i Sundsvall 1992 antogs en interimsstyrelse och året därpå spikade vi Fiat Classic Club. Det fortsatte med träffar och klubbrutor vid större evenemang. Vi hade också under många år en höstträff där Älmhult var den fasta platsen.

Jan Bertilsson

Fiatfantaster i Norden